A fogszabályozás célja

A legtöbb embert a szépség, a harmónia iránti vágy vezérli, amikor a fogszabályozás mellett dönt. A rendellenes fogazat, megbontva az arc harmóniáját, zavaróan hat, hiszen ami a szabályostól eltér, azon megakad a szemünk. Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, aki nevetéskor szája elé kapta a kezét, mert szégyellte megmutatni a fogait. A szép és szabályos fogazat nemcsak vonzóbbá, de magabiztosabbá is teszi viselőjét. A nyilvánvaló esztétikai hátrány mellett, fontos tudni arról, hogy funkcionális problémák forrása is lehet a rendezetlenség.

A szabálytalan fogazat nem képes megfelelően ellátni a rágás feladatát, az elégtelen rágás pedig emésztési problémákhoz vezethet. Mivel bizonyos hangok képzéséhez a fogainkat is igénybe vesszük, beszédhibák kialakulásának és meglétének is oka lehet. Szerepet játszhat a fogágy betegségek és állkapocs ízületi problémák kialakulásában is. Ráadásul a torlódott fogakat nehezebb tisztítani, így könnyebben szuvasodhatnak.

A fogászat egy speciális szakterülete, a fogszabályozás foglalkozik a fogazat és az állcsontok alaki- és helyzeti rendellenességeinek kezelésével, és ezzel kapcsolatban a rágás- és beszédfunkció, valamint az arc harmóniájának helyreállításával.