A fogszabályozás menete

Első konzultáció

A fogszabályozás alapfeltétele a szanált (kezelt) fogazat és a gyulladásmentes íny.

Az anamnézis lap kitöltése után egy fizikális vizsgálaton (testtartás, arc, profil, mosoly, harapás, állkapocsízület, fogak, nyelés stb.) alapuló kötetlen beszélgetés a tapasztalt eltérésekről, a kezelési lehetőségekről, azok előnyeiről és hátrányairól, időtartamáról és költségeiről,

Speciális formája a második vélemény (second opinion) kérése: egyre gyakrabban merül fel igény a páciensek részéről arra, hogy a pontosabb megértéshez több szakember véleményét is kikérjék.

Második konzultáció:

Fotódokumentáció készül az arcról, mosolyról és a fogakról. Alsó-felső lenyomatot veszünk a fogakról ún. alginát típusú lenyomatanyaggal. Kb.1-1,5 perc állcsontonként. Meghatározzuk a szükséges röntgenfelvételeket: Panoráma felvétel (OP), oldalirányú koponyafelvétel (Teleröntgen), PA koponyafelvétel (szemközti koponyaröntgen) fogászati CT, ráharapásos felvétel , ízületi felvételek .

Leggyakoribb az OP+ TELE kombináció.

Harmadik konzultáció:

Kezelési terv+ készülék kiválasztása.

A fizikális vizsgálaton és a mérési eredményeken alapuló diagnózis és kezelési terv illetve kezelési alternatívák részletes ismertetése. A készülékek szemléltető eszközökön (fogsor modell, fogszabályozás mulázs) megnézhetőek, megtapinthatóak.