A fogszabályozást támogató egyéb beavatkozások

Dentalhigiénia

Fogaink védelmében gondos és rendszeres szájápolás szükséges. A fogakat minden étkezés után fél órával kívánatos lenne megtisztítani. Különösen fontos ez a fogszabályozó viselése alatt.

Hagyományos (kicsi fej, puha műanyag sörte) és elektromos fogkefével egyaránt válhat bárkiből a fogkefe Paganinije.

Többféle fogmosási módszer van. Alapvetően a felszínek körkörös fogkefemozgatással történő tisztítása ajánlott. A vízszintes sikálás kifejezetten káros az ínyre és a fognyakra nézve.

Kiegészítésként ajánlott fogköztisztító fogkefe és fogselyem használata. Hasznos segédeszköz lehet a helyes fogmosási technika elsajátításához a plakk megfestése plakkfestő (pl. eritrozin) tablettával.

A rögzített készülékes fogszabályozó kezelések alatt min. félévente professzionális ( rendelői ) fogtisztítás javasolt.

Gyermekfogászat

A kisgyermeknek körülbelül kétéves korára – 20 tejfoggal – teljessé válik a tejfogazata. A tejfogak megőrzése kiemelt fontosságú. Szerepük van nem csak a rágásban, de a maradó fogak számára való hely fenntartásában is.

Első maradó fogai 6 éves kor körül jelennek meg a sorban utolsó tejfogak mögött, tejfog elvesztése nélkül. A teljes fogváltás 11-12 éves kor környékén fejeződik be. A maradó fogazat – ideális helyviszonyok mellett az állcsontokban – 18-22 éves korra egészül ki 32 fogra a bölcsességfogak előtörésével.

A gyermek első találkozása a fogorvossal meghatározó élmény lehet számára. Legjobb, ha akkor történik, amikor semmilyen panasza nincsen, így szorongás nélkül ismerheti meg a fogorvosi rendelőt és fogorvosát.

18 éves koráig félévenkénti fogászati ellenőrzés javasolt. Gyermekünk szájápolási szokásainak kialakulásában mindennél hatásosabb fegyver a szülői példamutatás, mely magától értetődőnek tekinti a fogmosás szokását.

Logopédia

A legtöbb család életébe a gyermek hangképzési zavarai kapcsán kerül látótérbe a logopédus, pedig felbecsülhetetlen jelentőségű a logopédiai kezelések támogató hatása a fogszabályozó kezelések előtt, alatt és után is.

Kiemelten fontos az a fogszabályozó szemléletet, mely a fogak szabályozását az állkapcsok izomegyensúlyán alapulóan végzi. Ennek hiányában meghosszabbodhat a kezelés és kétségessé válhat a fogszabályozás eredményének stabilitása.

A logopédiai kezelések a rossz szokások (pl. cumizás, ujjszopás) következtében kialakuló funkcionális zavarok (nyelvlökéses nyelés) kiküszöbölésével, a fogszabályozás eredményének stabilitását is támogatja

Szájsebészet

Leggyakrabban a kedvezőtlen helyzetű bölcsességfogak eltávolításával lép be a szájsebész a gyanútlan fogszabályozós páciens életébe. De szükség lehet a közreműködésére állcsontba szorult fogak feltárásból történő bracketragasztásához, összetett állcsontműtétekhez, illetve a foghiányok implantátumokkal történő pótlásához is.

Parodontológia

A parodontológia a fogak tartószerkezetével foglalkozó tudományág. A fogágy betegségeivel, annak kezelésével illetve megelőzésével foglalkozó szakterület a fogászaton belül.

A parodontológus szakorvos feladata az ínysorvadás és a fogágybetegség kezelése az egyszerű ínygyulladástól a tartószövetek sorvadása miatt mozgathatóvá vált reménytelen sorsú fogak megtartásáig, valamint az íny plasztikai-sebészeti műtétek elvégzése. A fogszabályozás segíti a parodontológiai kezelést annak megfelelő szakaszaiban elvégzett sínezéssel illetve a fogak tengelykorrekciójával a hosszabb távú stabilitás érdekében.

Egyes fogazati rendellenességek fogszabályozása után (pl.: torlódások) az íny kontúrja esztétikailag kedvezőtlen lehet a fogak korrigált tengelyállása mellett, így ínykorrekció válhat szükségessé.