Hogyan kell tisztítani a készüléket?

Kivehető készülékek

Minden használat után, a szájból kivéve fogkefével, fogkrémmel kell a készüléket megtisztítani, leöblíteni. Különösen ügyelni kell arra, hogy a résekbe ne száradhasson bele a ki nem öblített fogkrém. Javasolt speciális tisztító pezsgőtabletta (Correga, Dontodent) használata. Egy pohár vízben kell feloldani egy pezsgőtablettát, és a készüléket 10-15 percre belehelyezni, majd leöblítve a tároló dobozába helyezni. Bár a legtöbb tároló doboz perforált, érdemes nyitva hagyni a dobozt, amíg a készülék megszárad.

Rögzített készülékek

Minden étkezés után ajánlott fogat mosni, hiszen az elfogyasztott étel beragadhat a fogszabályozó készülék elemi közé. Hagyományos és elektromos fogkefével egyaránt tisztán tartható. Hagyományos fogkefe esetén a puhasörtés (soft, sensitive, puha) ajánlott. Kiegészítésül fogköztisztító (interdentális) fogkefe, fogselyem, egycsomós fogkefe használata javasolt. Részletes, egyénre szabott fogmosás oktatásban részesítünk minden pácienst a készülék felhelyezésekor.

Bölcsességfogak

Sok ember állkapcsa egyszerűen nem elég nagy a bölcsességfogak befogadására. A helyhiány, illetve a bölcsességfogcsíra nem megfelelő elhelyezkedése miatt a bölcsességfogak nem képesek előtörni. A beszorult bölcsességfogak tolóereje olyan nagy lehet, hogy lassíthatja a fogszabályozást, illetve a kezelés befejezése után újra torlódásra kényszerítheti a szépen elrendezett fogakat. Sebészi eltávolításuk szükségszerű része lehet a fogszabályozó kezelésnek.