Kellemetlenségek a fogszabályozó kezelés alatt

Fokozott nyálelválasztás, mely a szervezet reakciója az idegentest érzetre. A készülék megszokásával mértéke csökkenhet vagy megszűnhet.

Mechanikus irritáció a készülékkel érintkező nyálkahártyán. Hasonló megjelenésű, mint az új cipő okozta feltörés. A megszokással gyógyul, addig páciensviasz használata javasolt, melyet az irritációt okozó készülékrészre nyomkodva simává varázsolhatjuk a felszínt.

Beszédzavar a belső (nyelv felőli) oldalon ragasztott készülékeknél. A dentális hangok (foghangok pl. té) képzésénél nyelvhegyünk a fogak belső felszínével érintkezik. Ez a felszín a készülék felhelyezésével megváltozik, így a hangképzésnek is alkalmazkodni kell az új helyzethez.

Ráharapási érzékenység. Alapvetően a fogszabályozás a fogak átmeneti mozgathatóságával jár. Ez egy érzékenyebb állapotot eredményez, ami többnyire ráharapás-érzékenységet jelent (pl. keményebb ételeknél) de ritkán spontán érzékenységet, vagy nagyon ritkán enyhe fájdalmat is okozhat. Ez egy átmeneti állapot, ami többnyire a kezelés elején és bizonyos kezelési fázisokban fordulhat elő, és néhány napig tarthat.