Mikor kell elkezdeni?

A kezelés megkezdésének időpontját minden esetben egyénileg kell mérlegelni.

A 3-4 éves kisgyermek első találkozása a fogszabályozó szakorvossal – rossz szokások (pl. ujjszopás) és bizonyos eltérések korai felismerésével – lehetőséget adhat a megelőzésre és – szükség szerinti beavatkozással – az állcsontok szabad fejlődésének biztosítására.

Ez a találkozás egyben ideális lehetőség a gyermek számára ahhoz, hogy félelem és fájdalom nélkül ismerkedjen meg a fogorvosi rendelővel.

A fogazati rendellenességek jelentős részének kezelésére jelent kedvező időszakot a fogváltás (6-12 éves korig). Megfelelően kihasználva az állcsontok növekedését, fejlődését, rövidebb kezeléssel megelőzhető egy súlyosabb eltérés kialakulása. Például elkerülhetővé válhat egészséges maradó fogak húzása a helyhiány miatti torlódás rendezéséhez. A kezelési eredmény stabilitása szempontjából is kedvezőbb az eltérés minél korábbi rendezése.

Nem biztos, hogy két azonos korú gyermeknek a biológiai kora (fejlettsége) is azonos. Ezért fordulhat elő, hogy gyermekünk osztályában már mindenkinek van fogszabályozója, csak a mi gyermekünk nem kaphat még, vagy pedig már minden osztálytársának rögzített készüléke van, csak a mi gyerekünk hord még mindig kivehető készüléket.

A maradó fogazat időszakában a rögzített készülékes kezelések dominálnak.