Milyen kezelési módszerek vannak?

A kezelési terv mindig egyénre szabott, melyet megelőző vizsgálatok és speciális röntgenfelvételek alapján készít el a szakorvos. A fogszabályozás céljának meghatározásával választhatjuk ki, hogy milyen eszközökkel, mennyi idő alatt, milyen költségekkel érhetjük el azt.

A kezelés történhet kivehető vagy rögzített készülékekkel, vagy ezek kombinációjával és kiegészülhet minicsavarok alkalmazásával.

A kezelés folyamán válthatják is egymást ezek a készülékek és lehetnek passzív, készülékmentes szakaszok is.

A kivehető készülékek ki és behelyezését a páciens maga végzi; hordási idejét a kezelőorvos határozza meg. Sínrendszerek (aligner) esetében ez napi 22 óra, klasszikus kivehető készülékeknél napi 14-16 óra. Utóbbiak egyes típusainál a viselési kedv fokozására a készülék műanyag része a szivárvány bármely színéből készülhet; díszítheti matrica, csillámpor. A kezelés során az orvos rendszeresen ellenőrzi és aktiválja (kb. 2 havonta) a készüléket. Ha a készülék viselésekor bármilyen rendellenességet, kényelmetlenséget észlel a páciens, soron kívül keresse fel a kezelőorvosát!

Rögzített készülékek behelyezését, aktiválását és levételét az orvos végzi. A páciens a készüléket éjjel- nappal kénytelen viselni. A rendszeres ellenőrző vizsgálatokon pontosan, a kezelőorvos által meghatározott időpontokban kell megjelenni. Rögzített elemei (bracketek – zárak) egyenként kerülnek felragasztásra a fogak külső vagy belső (nyelv felőli) felszínére speciális ragasztóanyag segítségével. Anyaguk lehet fém vagy esztétikus anyag. Technikailag hagyományos (az ívek gumiligatúrával rögzítettek a bracketekhez) illetve önzáró (a bracket teste ajtószerű zárral ellátott). Méretük is változó. A miniatürizált és az esztétikus változatok a kedveltebbek.

A szigorúan vett fogszabályozás kiegészülhet logopédiai (pl. nyelvlökéses nyelés kezelése), sebészeti (pl. bölcsességfog eltávolítás, állcsontsebészet), parodontológiai (ínykorrekció) beavatkozásokkal is.